Judo

Mitä Judo on?

Judo on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Kansainväliseen judoliittoon (IJF) kuuluu 174 jäsenmaata, Euroopassa lajia harrastaa yli 2 miljoonaa ihmistä. Suomessa seuroja on 128 ja harrastajia niissä yhteensä noin 15 000. Judo syntyi 1880-luvulla, kun lajin kehittäjä Jigoro Kano muokkasi vanhoista japanilaisista taistelutaidoista liikuntamuodon, jossa vastustajaa vahingoittamatta voitiin kilpailla. Suomessa judotoiminta alkoi 1954. Olympialajiksi judo valittiin 1964.

Judo sopii kaikille kuntourheilumuodoksi ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Judo kehittää tasapuolisesti kestävyyttä, voimaa, nopeutta, notkeutta sekä tasapainoa ja ketteryyttä. Judon yhtenä tavoitteena on, että mieli saisi hallitakseen mahdollisimman hyväkuntoisen kehon.

Judon aloittamiselle jokainen ikä on sopiva. Tärkeintä on opetella käytöstapoja ja toisen kunnioittamisen periaatetta. Mikkelissä nuorimmat judon harrastajat ovat 5-vuotiaita.


Lue lisää judosta


YLE Elävä arkisto (1954): Ensimmäisinä judon löysivät Suomessakin poliisit

”Nyrkit eivät auta eikä kannata luottaa puukkoon, jos joutuu tekemisiin judomiehen kanssa!” Suomen Filmiteollisuus esitteli yleisölle ensimmäisen suomalaisen judokerhon toimintaa vuonna 1954. Vastikään perustettu ryhmä koostui poliiseista.”

Ensimmäisinä judon löysivät Suomessakin poliisit


YLE Elävä arkisto (1977): Tv-judolla houkuteltiin nuoria harrastamaan jo 1970-luvulla

”Tällaista tää nyt oli. Me yritettiin parhaamme mukaan esittää, mitä tää judo on, niinku junioritasolla”, päätettiin Liikkuen kuntoa -ohjelmasarjan ainoa säästynyt osa, jossa käsiteltiin tietysti judoa. Viisiosainen tv-sarja esitteli vuonna 1977 vähemmän huomiota saaneita ja tuntemattomampia urheiluharrastuksia junioreille.

Tv-judolla houkuteltiin nuoria harrastamaan jo 1970-luvulla

Vyöjärjestelmä

Vyöarvo kertoo harrastajan (judoka) tason. Arvot jaetaan kyu eli oppilasasteisiin ja dan eli opettaja-asteisiin. Vyöarvoa kuvataan väreillä, jotka ovat järjestyksessään valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja musta.

Vyön solmiminen

Vaihe 1

Laita vyön keskikohta vatsan päälle ja pyöräytä molemmat vyön päät vartalon ympäri.

Vaihe 2

Vyö näyttää tältä kierrettynä vartalon ympäri. Molempien päiden pitää olla yhtä pitkät.

Vaihe 3

Vasen pää pujotetaan alakautta molempien vyökierrosten alitse.

Vaihe 4

Vasen vyön pää käännetään yli vartalon ympäri olevan vyön ja vyön toisen pään.

Vaihe 5

Vasen vyön pää pujotetaan toisen pään alitse jolloin saadaan aikaan merimies-solmu.

Vaihe 6

Kiristä solmu vatämällä vyön päistä napakasti. Solmu on valmis ja oikein tehtynä vyön päät kääntyvät siististi sivulle ja solmu on pitävä mutta helppo avata.